Hoppa till innehåll

Företagslån

Att säkra tillräcklig finansiering är en avgörande faktor för företagets tillväxt och framgång. För många företagare kan företagslån vara en livlina som möjliggör expansion, investeringar och hantering av likviditetsbehov. I denna artikel kommer vi att utforska viktiga aspekter av företagslån och ge dig en vägledning för att göra informerade beslut när det gäller finansiering av ditt företag.

LångivareLånebeloppLöptidRäntaErbjudande
Krea10,000 – 30,000,000 kr1 – 60 månaderIndividuelltAnsök här
CrediNord10,000 – 1,000,000 kr6 – 18 månaderFast månadsavgiftAnsök här
Froda10,000 – 5,000,000 kr1 – 36 månaderFrån 0,33%Ansök här
Zmarta20,000 – 5,000,000 kr1 – 60 månaderIndividuelltAnsök här
Lendo50,000 – 3,000,000 kr1 – 60 månaderIndividuelltAnsök här
ApprovaUpp till 300,000 krUpp till 36 månaderN/AAnsök här
BestrateUpp till 3,000,000 krUpp till 36 månaderN/AAnsök här
CapitalBox20,000 – 3,500,000 kr1 – 36 månaderFast månadsavgiftAnsök här
OPR Företagslån30,000 – 1,000,000 kr1 – 24 månaderFast månadsavgiftAnsök här
Kompar20,000 – 7,000,000 kr1 – 60 månader0,8% – 4,2%Ansök här
Fakturino25,000 – 4,000,000 kr1 – 60 månader0,8% – 4,2%Ansök här

Vad innebär ett företagslån?

Företagslån är en typ av finansiellt stöd som tillhandahålls till företag för att möjliggöra kapitaltillgång och finansiera olika affärsrelaterade behov. Det kan vara allt från att finansiera tillväxtprojekt, investera i ny utrustning, hantera kassaflödesutmaningar eller expandera verksamheten.

Företagslån erbjuds av olika finansinstitut, långivare och onlineplattformar som specialiserar sig på att ge ekonomiskt stöd till företag. Dessa långivare bedömer företagets kreditvärdighet och riskprofil innan de beviljar ett lån. Kreditvärdigheten baseras vanligtvis på företagets ekonomiska historik, intäkter, kassaflöde, tillgångar och skulder.

Vad innebär ett företagslån?

Lånebeloppet och löptiden för företagslån varierar beroende på företagets behov och långivarens villkor. Mindre företag kan behöva mindre lån med kortare löptider, medan större företag kan söka betydligt större lån med längre återbetalningstider.

Räntan på företagslån kan vara fast eller rörlig och bestäms vanligtvis baserat på företagets kreditvärdighet, lånebeloppet och löptiden. Långivare kan även ta ut andra avgifter, som uppläggningsavgifter eller administrationsavgifter, vilket är viktigt att vara medveten om vid låneansökan.

Företagslån ger företag möjlighet att få tillgång till kapital som kan användas för att stödja tillväxt och utveckling. Det kan hjälpa till att finansiera investeringar i marknadsföring, personal, utrustning, inventarier eller utökning av verksamheten till nya marknader. Genom att få tillgång till finansiella resurser kan företagare fatta strategiska beslut och utnyttja möjligheter som kan bidra till ökad framgång och lönsamhet.

Det är viktigt att notera att företagslån är en skuldsättning som måste återbetalas enligt de avtalade villkoren. Innan man ansöker om ett företagslån bör företagare noggrant överväga sina ekonomiska behov, lånevillkor och återbetalningskapacitet för att säkerställa att lånet är hållbart för företaget.

Senaste inlägg om Företagslån

Att välja rätt lån för ditt företag

Att hitta det perfekta lånet för just ditt företag är en process som kräver noggrann övervägning och förståelse av dina unika behov. Vare sig du står i startgroparna med en banbrytande idé eller driver ett väletablerat familjeföretag, finns det specifika lån som passar just din situation. Låt oss utforska vad som fungerar bäst för olika typer av företag.

Att välja rätt lån för ditt företag

För Nystartade Företag

 • Utmaningen: Du har en innovativ affärsidé och marknaden väntar. Men, kapital behövs snabbt för att ta tillvara på möjligheten.
 • Lösningen: Ett lån med snabb utbetalning och kort återbetalningstid.

Exempel på Situationer:

 1. Säsongbundna Produkter: Om din produkt är vinterspecifik, kan du inte vänta till våren. Snabba lån gör att du kan agera direkt och kapitalisera på säsongen.
 2. Marknadsförsta Fördelar: Att vara först på marknaden kan vara avgörande. Ett snabbt lån säkerställer att du inte missar ditt fönster till framgång.

För Etablerade Familjeföretag

 • Utmaningen: Behovet av att uppgradera utrustning eller expandera lokaler för att stödja stadig tillväxt.
 • Lösningen: Lån med låg ränta och längre återbetalningstid, anpassade för större investeringar.

Exempel på Investeringar:

 1. Uppgradering av Utrustning: För att bibehålla konkurrenskraften kan det krävas modernisering av maskinparken.
 2. Expansion: Att bygga ut eller renovera befintliga lokaler för att möta en växande kundkrets.

Att Tänka På Innan Du Lånar

 • Ränta och Villkor: Jämför olika låneerbjudanden för att hitta det mest fördelaktiga för just din situation.
 • Återbetalningstid: Se till att återbetalningstiden matchar din affärsmodells förväntade inkomstström.
 • Företagets Behov: Analysera noggrant ditt företags behov innan du bestämmer dig för ett lån. Är det bråttom, eller kan du vänta och därmed möjligtvis få bättre villkor?

Att välja rätt lån för ditt företag är en kritisk beslutspunkt som kan påverka din verksamhets framtid. För nystartade, snabbrörliga företag kan ett snabbt lån vara nyckeln till framgång. För mer etablerade företag kan ett lån med längre återbetalningstid och lägre ränta vara det bästa sättet att finansiera långsiktiga investeringar. Genom att noggrant överväga dina behov och jämföra alternativ kan du säkerställa att du väljer det lån som bäst stöder din företagsvision.

Vad kostar ett företagslån?

Kostnaden för ett företagslån kan variera stort och beror på räntor, avgifter och lånevillkor som fastställs av långivaren. Det inkluderar den nominella räntan samt eventuella uppläggnings- och administrationsavgifter.

Vilka är kraven för att få ett företagslån med låg ränta?

För att få tillgång till de bästa räntorna bör företaget ha god kreditvärdighet, stabil inkomst, goda finansiella förutsättningar och ibland, säkerheter att erbjuda.

Hur går man tillväga för att ansöka om företagslån hos olika långivare som Nordea, SEB, eller Swedbank?

Att ansöka om företagslån hos större banker som Nordea, SEB eller Swedbank innebär ofta att du behöver ha alla dina företagsdokument och finansiella rapporter redo. Du kan börja processen online, via telefon eller genom att besöka ett bankkontor.

Vad är ett alternativ till traditionella företagslån?

Alternativa finansieringsvägar inkluderar företagskrediter, factoring, leasing, crowdfunding och investeringar från ängelinvesterare eller riskkapitalister.

Hur påverkar företagets kreditvärdighet möjligheten att få ett företagslån?

Ett företags kreditvärdighet är avgörande för att få ett lån, eftersom det indikerar förmågan att återbetala lånet. En hög kreditvärdighet kan leda till bättre räntor och villkor.

Kan företagslån användas för att refinansiera befintliga skulder?

Ja, företagslån kan ibland användas för att refinansiera befintliga skulder, vilket kan hjälpa ett företag att konsolidera skulder och potentiellt sänka räntekostnader.

Grundkrav för att få lån till företag

För att navigera i finansieringsdjungeln framgångsrikt behöver företagare förstå vad långivare söker i en låneansökan. Det handlar inte bara om att visa upp siffror utan också om att övertyga långivaren om ditt företags potential och din förmåga att hantera ekonomin klokt. Här bryter vi ner de grundläggande kraven för att öka dina chanser att få ett företagslån.

Grundkrav för att få lån till företag

En Övertygande Affärsplan och Affärsidé

Långivare börjar med att granska din affärsplan och affärsidé. En genomtänkt och detaljerad affärsplan signalerar att du har en klar vision för ditt företag. Den visar inte bara på möjligheter utan ger också en realistisk bild av hur du planerar att ta vara på dessa möjligheter. En stark affärsidé, å andra sidan, understryker företagets unika värdeproposition och hur det skiljer sig från konkurrenterna.

Företagsstrukturen Spelar Roll

Ditt företags juridiska struktur kan påverka låneansökan. Olika former som enskild firma, aktiebolag eller handelsbolag har sina egna specifika utmaningar och fördelar i långivarnas ögon. Det är viktigt att förstå dessa nyanser och hur de påverkar din förmåga att få lån.

Ekonomisk Expertis till Din Fördel

Att ha tillgång till ekonomisk rådgivning eller en revisor stärker din position. Det visar att du tar ditt företags finansiella hälsa på allvar och att du har system på plats för att hantera ekonomin effektivt. En god redovisning ökar din trovärdighet och visar att du är förberedd för att hantera lånets återbetalningar.

Säkerhet Ger Fördelar

Långivare ser gärna att det finns säkerheter bakom lånet, såsom varulager, maskiner eller kundfordringar. Det ger dem en extra trygghet och kan ofta resultera i bättre lånevillkor. För enskilda företagare kan även personlig borgen komma på tal, vilket innebär att du personligen garanterar för lånet.

Personlig Borgen Kan Vara Nyckeln

I vissa fall kan en personlig borgen krävas, särskilt för mindre företag. Det betyder att du som företagare står som garant för lånet, vilket kan vara avgörande för att få lånet beviljat. Detta krav visar på långivarens behov av en extra säkerhet men innebär också en större risk för dig som låntagare.

Att förstå vad långivare söker i en låneansökan är avgörande för att framgångsrikt säkra finansiering för ditt företag. Genom att presentera en stark affärsplan, förstå din företagsstruktur, använda ekonomisk rådgivning, och erbjuda säkerheter eller personlig borgen, ökar du dina chanser att få ett företagslån. Varje detalj i din ansökan spelar en roll i långivarens slutliga beslut.

Finns det företagslån som beviljar alla typer av företag?

Medan vissa långivare har striktare kriterier, finns det andra som kan bevilja lån till en bredare krets av företag, inklusive de med svagare kreditvärdighet eller unika affärsmodeller.

Kan man få företagslån med Creditsafe istället för UC?

Ja, vissa långivare använder sig av alternativa kreditupplysningsföretag som Creditsafe för att bedöma låneansökningar.

FAQ om Företagslån

Vad är ett företagslån?

Ett företagslån är en finansiell produkt som ger företag möjlighet att låna kapital för att finansiera sin verksamhet. Detta kan inkludera allt från startkapital för nya företag till investeringar i tillgångar eller expansion för etablerade företag.

Hur fungerar företagslån?

Företagslån fungerar genom att en långivare tillhandahåller en summa pengar till ett företag under överenskomna villkor. Företaget åtar sig att återbetala lånet med ränta under en bestämd tidsperiod.

Hur mycket kan man låna med ett företagslån?

Beloppet som ett företag kan låna beror på flera faktorer, inklusive företagets finansiella hälsa, kreditvärdighet och det underliggande syftet med lånet. Varje långivare har olika gränser och kriterier.

Vad krävs för att få ett företagslån?

För att kvalificera sig för ett företagslån krävs oftast en solid affärsplan, god kreditvärdighet, säkerhet för lånet, och ibland en personlig borgen från företagets ägare.

Vad händer med ett företagslån vid konkurs?

Om ett företag går i konkurs blir lånet en del av konkursboet. Borgenärer, inklusive långivare, kommer att försöka återfå sina utlånade medel genom konkursförfarandet.

Varför skulle ett företag ta ett företagslån?

Ett företag kan ta ett företagslån för att finansiera tillväxt, investera i utrustning, öka varulagret, eller för att hantera kassaflödet.

Kan nystartade företag få företagslån?

Ja, det finns lån som är speciellt utformade för nystartade företag. Dessa kan dock ha högre räntor eller kräva mer omfattande säkerhet på grund av den högre risknivån.

Är det möjligt att få företagslån med betalningsanmärkning?

Det är svårare att få företagslån med betalningsanmärkningar eftersom det påverkar kreditvärdigheten. Vissa långivare kan dock överväga att låna ut med högre räntor eller kräva ytterligare säkerheter.

Kan man få företagslån utan säkerhet?

Ja, det finns företagslån utan säkerhet, men de kan medföra högre räntor och striktare kreditkrav, eftersom långivaren tar en större risk.

Vad är skillnaden mellan företagslån och privatlån?

Företagslån är avsedda för företagets behov och kräver ofta företagsdokumentation för godkännande. Privatlån baseras på individens kreditvärdighet och kan inte ha företaget som juridisk part.

Kan man använda företagslån för att finansiera en bil?

Ja, företag kan ta lån för att finansiera företagsbilar eller fordon som är nödvändiga för verksamheten.

Hur stor kontantinsats behöver man för ett företagslån för fastighet?

Det varierar beroende på långivare och typ av fastighet, men ofta krävs en kontantinsats på mellan 10% och 30% av köpesumman.

Vilka alternativ finns för företag med behov av snabba lån?

Företag med behov av snabba lån kan vända sig till långivare som specialiserar sig på snabb finansiering eller överväga kreditlinjer som kan ge tillgång till medel omedelbart.

Hur påverkar en personlig borgen möjligheten att få företagslån?

En personlig borgen kan öka chanserna att få ett lån, särskilt för småföretag eller enskilda firmor, eftersom det minskar risken för långivaren.

Kan en nystartad firma få lån utan bokslut?

Det kan vara svårare för en nystartad firma utan bokslut att få lån, men inte omöjligt. Långivare kan istället fokusera på affärsplanen och framtida inkomstprognoser.

Vad krävs för att få företagslån utan UC?

ån utan UC-kontroll innebär att långivaren inte tar en kreditupplysning genom UC. Det kan vara ett alternativ för de som vill undvika att deras kreditförfrågningar påverkar deras kreditscore. Andra kreditupplysningsföretag än UC kan dock användas.